دانستنی‌های پهپاد, عمومی

قوانین کار با پهپاد در ایران + بررسی شرایط پرواز پهپاد

قوانین کار با پهپاد

پهپادها، با توجه به تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای که در سال‌های اخیر شاهد آن بوده‌ایم، به یکی از ابزارهای مهم در صنایع مختلف تبدیل شده‌اند. استفاده از پهپادها در حوزه‌های مختلف از جمله عکاسی و فیلم‌برداری، کشاورزی، نقشه‌برداری، مانیتورینگ محیطی و حتی امور نظامی بسیار رواج پیدا کرده است. با این حال، استفاده از پهپادها همراه با قوانین و مقرراتی است که برای استفاده صحیح و قانونی از این ابزارها باید رعایت شود. در ادامه به قوانین کار با پهپاد در ایران خواهیم پرداخت پس اگر می‌خواهید با این قوانین آشنا شوید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

دو کوادکوپتر و یک هلی شات

قوانین کار با پهپاد در دنیا

قوانین کار با پهپاد در هر کشوری ممکن است متفاوت باشد. به عنوان مثال، در برخی کشورها، استفاده از پهپادها برای عکاسی هوایی ممکن است تنها با مجوزهای خاص امکان‌پذیر باشد، در حالی که در برخی کشورها ممکن است این محدودیت‌ها کمتر باشد. بنابراین، اطلاع از قوانین محلی و ملی مربوط به استفاده از پهپادها بسیار حیاتی است. از سوی دیگر استفاده از پهپادها باید همواره با رعایت قوانین ایمنی انجام شود. این قوانین شامل اطمینان از سرعت پهپاد در مکان‌های عمومی است تا از برخوردهای غیر منتظره با سازه‌ها و اشیاء جلوگیری شود.

مشاوره رایگان
خرید پهپاد سمپاشی مزرعه با پهپاد کشاورزی هوشمند تعمیرات پهپاد آموزش خلبانی پهپاد
مشاوره رایگان خرید پهپاد سمپاشی مزرعه با پهپاد کشاورزی هوشمند تعمیرات پهپاد آموزش خلبانی پهپاد

تجربه کشاورزی نوین با دریافت مشاوره از فارس روبویار؛ اطلاعات خود را ثبت کنید.

"*" indicates required fields

نام و نام خانوادگی*

شایان ذکر است که در برخی مناطق، استفاده از پهپادها ممکن است با محدودیت‌های مکانی و زمانی مواجه شود. این محدودیت‌ها ممکن است به دلیل محافظت از مناطق حساس محیط زیستی یا امنیت ملی اعمال شود. بنابراین، قبل از پرواز پهپاد در هر مکانی، بهتر است از محدودیت‌های مکانی مطلع شوید و آنها را رعایت کنید. همچنین در بسیاری از مناطق، محدودیت‌های ارتفاع برای پرواز پهپادها وجود دارد. این محدودیت‌ها ممکن است به دلیل امنیت هوایی یا محافظت از فضای هوایی اعمال شود. بنابراین، پیش از پرواز، اطمینان حاصل کنید که ارتفاع پرواز پهپاد شما با قوانین محلی سازگار است. در ادامه به برخی از قوانین کلی پرواز پهپاد اشاره خواهیم کرد:

قوانین کلی پرواز پهپاد

  • طبق قانون، ارتفاع پرواز باید کمتر از ۱۲۰ متر از سطح زمین باشد.
  • طبق قوانین، پهپاد باید در محدوده‌ی دید مستقیم هدایتگر و بدون کمک هیچ سامانه مصنوعی (مانند کنترل خودکار) پرواز کند.
  • خلبان باید شخصاً پهپاد را هدایت کند و از ابزارهای کمکی اعم از دوربین، ردیاب، فرستنده تصویر استفاده نکند.
  • پهپاد باید در محدوده‌ی مجاز و ایمن پرواز کند.
  • پهپاد باید فقط با اهداف غیرتجاری به کار گرفته شود.
  • پهپاد نباید بدست افرادی که آموزش ندیده‌اند یا با قوانین آشنا نیستند هدایت شود.
  • خلبان یا هدایتگر حاکثر باید ۱۸ سال سن داشته باشد و پرواز پهپاد برای افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است.
  • پهپادهای زیر ۲۰۰ گرم نیاز به دریافت مجوز ندارند.

یک گوادکوپتر تصویربرداری

پرواز پهپاد در چه مناطق و محدوده‌ای ممنوع است؟

  • به دلیل ایجاد اختلال و ایجاد آلودگی صوتی، استفاده از پهپاد در مکان‌های عمومی حساس مانند بیمارستان‌ها، اماکن آموزشی مانند مدارس، آسایشگاه‌ها و زیارتگاه‌ها ممنوع است.
  • امکان پرواز پهپاد در اطراف آثار باستانی محافظت شده نیست زیرا احتمال ایجاد صدمه و تخریب آثار باستانی وجود خواهد داشت.
  • در هر مکانی که محل تجمع انسان‌ها باشد اعم از خیابان‌ها، تونل‌ها، بزرگراه‌ها، پمپ بنزین و حتی پارک‌های شلوغ، پرواز پهپاد ممنوع است.
  • فرودگاه‌ها و مکان‌هایی که منجر به تداخل در پرواز شوند.
  • در محدوده‌ی نیروگاه هسته‌ای امکان پرواز پهپاد وجود نخواهد داشت.
  • امکان پرواز پهپاد و عکسبرداری در نزدیکی ایستگاه‌های نظامی نظیر پادگان‌ها، سفارتخانه‌ها، مراکز امنیتی و مراکز انتظامی و ایستگاه‌های پلیس وجود ندارد و تنها در صورتی می‌توانید در این مکان‌ها پهپاد را به پرواز درآوردی که تصاویر واضحی ثبت و ضبط نکنید.
  • در محدوده‌ی خطوط انتقال نفت و گاز و سایت‌های پدافند و همچنین محدوده‌ی ۵۰۰ متری نوار مرزی کشور، امکان پرواز پهپاد وجود ندارد زیرا ممکن است منجر به ایجاد اختلال در روند امنیتی کشورها شود.
  • امکان پرواز پهپاد در محدوده‌ای که حریم خصوصی افراد است ممنوع بوده و نباید در ملک دیگران پهپاد خود را به پرواز درآورید.
  • در مواردی که نیاز به ورود در حریم‌های هوایی باشد باید حتماً از قبل با مرکز مراقبت پرواز، نیروی پدافند و مالک منطقه هماهنگی‌های لازم صورت گیرد تا در روز پرواز مشکلی رخ ندهد.

پیشنهاد مطالعه: آموزش صفر تا صد پرواز با کوادکوپتر برای مبتدیان

محدوده‌ی زمانی در قوانین پرواز پهپاد

پهپادها ممکن است در صورت عدم رعایت محدودیت‌ها و ترافیک هوایی برای سایر هواپیماها و پهپادها تداخل ایجاد کنند که می‌تواند به حوادث و تصادفات هوایی منجر شود. بنابراین، تعیین محدوده‌ی زمانی برای پرواز پهپادها از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین پهپادها می‌توانند به دلیل توانایی‌هایشان در ضبط تصاویر و ویدئوها، حریم خصوصی افراد را به خطر بیندازند. با تعیین محدوده‌های زمانی برای پرواز، می‌توانیم از ورود پهپاد به صورت ناخواسته و بدون مجوز در حریم خصوصی افراد جلوگیری کنیم. در نتیجه برای رعایت قانون محدوده‌ی زمان برای پرواز پهپاد، افراد باید ابتدا با مقررات مربوطه آشنا شوند و سپس از طریق پلتفرم‌های مربوطه مانند وزارت مخابرات و ترافیک هوایی مجوزهای لازم را دریافت کنند. همچنین، باید به دقت به محدوده‌های زمانی تعیین شده پایبند باشند.

کوادکوپتر تصویربردار

طبق قوانین مطرح شده، استفاده از پهپاد در طول روز مشکلی نخواهد داشت به شرطی که در شرایط آب و وهوایی مناسب مورد استفاده قرار گیرد. همچنین برخی منابع اعلام کرده‌اند که بهترین زمان برای پرواز پهپادها نیم ساعت بعد از طلوع آفتاب و نیم ساعت قبل از غروب خواهد بود. از سوی دیگر بهتر است از پهپاد در زمان رعد و برق، طوفان و باد از پهپاد استفاده نکنید.

بیشتر بخوانید: نقش پهپادها در کشاورزی هوشمند: آینده‌ای روشن برای مزارع

قوانین کار با پهپادها؛ آموزش و دریافت مجوز پرواز پهپاد در ایران

برای استفاده از پهپادها در ایران، باید مجوز کاربری از مراجع ذی‌ربط گرفته شود. این مجوز شامل مواردی نظیر منطقه‌ی استفاده، ارتفاع پرواز و کاربردهای مجاز پهپاد می‌شود. پهپادها در ایران می‌بایست به محدودیت‌های خاصی از ارتفاع پرواز و مناطق مشخصی تحت پرواز قرار گیرند. از سوی دیگر اشخاص یا شرکت‌هایی که از پهپادها استفاده می‌کنند، مسئولیت مالی و قانونی کامل را در قبال هر گونه آسیب به افراد یا اموال آنها به عهده دارند.

همچنین دستگاه شما باید دارای سند مالکیت و پلاک مشخص باشد و در واقع باید در سامانه‌ی اتحادیه صنایع هوایی و فضایی ایران ثبت و شماره‌گذاری شود. شایان ذکر است که افرادی که پهپاد را خریداری می‌کنند و قصد دارند از آن استفاده کنند، باید در دوره‌های آموزشی خلبانی پهپاد تحت آموزش قرار بگیرند و مدرک این دوره را دریافت کنند در نتیجه در این دوره‌ها هم با قوانین پهپاد آشنا خواهند شد و هم نحوه‌ی استفاده از آن و مسئولیت‌شان را خواهند شناخت. پس گذراندن دوره‌های آموزشی مرتبط و دریافت پروانه‌ها و مجوزهای مختلف از مراکز ذی‌ربط ضروری است.

در صورتی که برای خلبانی پهپاد یا خرید آن، دریافت گواهینامه و مدرک و پلاک پهپاد سوالی دارید می‌توانید از کمک مشاوران شرکت فارس روبویار استفاده کنید. (تلفن تماس:۰۹۱۷۱۰۴۱۸۵۵)

منابع:

author-avatar

درباره مهتاب مجیدی

من با سال‌ها تجربه در حوزه تکنولوژی، به ویژه پهپادهای کشاورزی، مقالات تخصصی و آموزشی می‌نویسم. سعی می‌کنم با زبانی ساده و روان، آخرین دستاوردهای صنعت پهپاد و کاربردهای آن در کشاورزی را به شما ارائه دهم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *