تکنولوژی پیشرفته به ما این امکان را میدهد تا در حوزههای مختلف از جمله کشاورزی نیز از آن بهرهمند شویم. یکی از این فناوریها که به بهبود کشاورزی و افزایش بهرهوری کمک میکند، استفاده از پهپاد کشاورزی است. در این مقاله به افزایش بهرهوری در کشاورزی با پهپاد ایرانی خواهیم پرداخت.
پهپادها و نقش آنها در کشاورزی
پهپادهای کشاورزی به کشاورزان این امکان را میدهند تا شرایط محصول و دام را بهتر زیر نظر داشته باشند، مراقب مشکلات احتمالی باشند و به مدیریت بهینه مزرعه کمک کنند. چندین عملکرد وجود دارد که کشاورزان و سایر صاحبان مشاغل کشاورزی میتوانند از خدمات پهپاد کشاورزی استفاده کنند. در ادامه به این موارد میپردازیم:
- تصویربرداری از زمین
- نقشهبرداری توپوگرافی و مرزها
- پایش خاک
- حرکت و شمارش دام
- نظارت بر آبیاری
- سمپاشی با پهپاد
- جمعآوری نمونه خاک و آب
- عیبیابی
بررسی پهپاد کشاورزی
پهپادهای کشاورزی دقیق امروزی را میتوان برای نظارت بر تغییرات در تعداد گیاهان، سلامت، ارتفاع و سایر آمارها استفاده کرد. همچنین پهپاد کشاورزی میتواند به تولیدکنندگان نشان دهد که شرایط خاک و وضعیت گیاهان به چه صورت است. در نتیجه تولیدکنندگان میتوانند به کمک پهپادها، مشکلات را شناسایی و بررسی کرده و برای حل مشکلات تصمیم بگیرند. علاوه بر اینکه تولیدکنندگان میتوانند کنترل پهپادها را خودشان به دست بگیرند، نرمافزاری وجود دارد که میتواند پهپادها را در یک پرواز از پیش برنامهریزی شده بر فراز میدان خاصی هدایت کند. اما پهپادها چگونه منجر به افزایش بهرهوری خواهند شد؟
۱) کاهش زمان و هزینه
استفاده از پهپادها در کشاورزی به ما این امکان را میدهد تا فعالیتهای زمانبر مانند آبیاری و پاشش کود را با سرعت بیشتر و با کاهش هزینه انجام دهیم. این دستگاهها با دقت بالا و سرعت زیاد، بهرهوری در مصرف منابع را افزایش میدهند. نگهداری از زمین، محصولات زراعی، اسطبل و دام یک کار عملی است و ممکن است زمان زیادی ببرد. حتی کشاورزانی با مزارع کوچک، ممکن است ساعتهای بیشماری را صرف پیادهروی در زمین خود کنند تا مشکلات احتمالی را قبل از تبدیلشدن به مشکلات بزرگتر پیدا کنند. فناوری هواپیماهای بدون سرنشین نتایج عمیقتری را در زمان واقعی به مشاغل کشاورزی ارائه میدهد. از سوی دیگر با تصاویر جمعآوریشده از یک پهپاد، صاحبان مشاغل کشاورزی میتوانند عکسها، ویدئوها و دادههای با کیفیت بالا را در عرض چند دقیقه دریافت کنند. در نهایت پس از کشف مشکلات، اقدامات لازم برای رفع آن با سرعت بالاتری انجام خواهد شد.
۲) کاشت بذر
یکی از کاربردهای جدید و پیشرفتهٔ پهپادها در کشاورزی، کاشت بذر است. پهپادهای خودکار کاشت بذر، در حال حاضر بیشتر در صنایع جنگلداری استفاده میشود، اما پتانسیل استفاده گستردهتر را خواهند داشت. کاشت بذر با پهپاد به این معنی است که میتوان در مناطق دور از دسترس و صعبالعبور، بدون به خطر انداختن کارگران کشاورزی کرد.
۳) تشخیص سریع بیماریها و آفات
پهپادها مجهز به تکنولوژیهای حسگری هستند که امکان تشخیص سریع و دقیق بیماریها و آفات را فراهم میکنند. این اطلاعات به کشاورزان کمک میکند تا بهموقع واکنش نشان دهند و از تلفات جلوگیری کنند. یکی از راههایی که پهپادها میتوانند پس از تشخیص آفات انجام دهند، سمپاشی است. در واقع سمپاشی با پهپاد کشاورزی هم امکانپذیر است. از سوی دیگر با استفاده از برنامههای تجزیهوتحلیل سلامت محصول، کشاورزان میتوانند فقط مناطق آلوده به آفت را با پهپاد سمپاشی کنند. این کار هم باعث کاهش هزینه در خرید سم و آفتکش میشود و از سوی دیگر پروژهٔ ازبینبردن آفات به سریعترین و سادهترین شکل ممکن انجام خواهد شد.
۴) سمپاشی با پهپاد
همانطور که گفتیم، بهجای سمپاشی کل یک مزرعه که میتواند منجر به اثرات منفی زیستمحیطی شود، پهپادهای کشاورزی برای سمپاشی میتوانند از درمانهای نقطهای آفتکشها و کودها استفاده کنند. این روند میتواند به کاهش رانش شیمیایی کمک کند و بر محصولات و خاک اطراف تأثیر خوبی بگذارد. در نهایت شاهد کاهش انتشار آلایندههای هوا و همچنین کاهش هزینههای ورودی برای کشاورزان خواهیم بود.
۵) ارائه مواد مغذی ضروری
با استفاده از همین رویکرد تحلیلی، تولیدکنندگان میتوانند از پهپادهای کشاورزی برای اعمال کود به روشی خاص و محدود استفاده کنند که مواد مغذی را به گیاهانی که به آنها نیاز دارند برساند و محصول را روی گیاهانی که نیاز به کمک اضافی ندارند هدر ندهد. استفاده دقیق از کود با استفاده از پهپادهای کشاورزی راه دیگری برای کاهش هزینههای تولیدکنندگان در عین مراقبت از سلامت محصولات و زمین است.
۶) بهبود کیفیت محصولات
استفاده از پهپادها در مراحل مختلف رشد گیاهان، از جمله نظارت بر وضعیت خاک و مدیریت منابع آب، به کشاورزان این امکان را میدهد تا بهبود کیفیت محصولات خود را تضمین کنند. از سوی دیگر برخی از کاربردهای جدیدتر برای استفاده از پهپادها در کشاورزی هنوز در حال آزمایش و توسعه هستند. یکی از محبوبترین استفادهها، فناوری گردهافشانی در پهپادهای کشاورزی است. محققان در هلند و ژاپن در حال ساخت پهپادهای کوچکی برای گردهافشانی گیاهان، بدون آسیب رساندن به آنها هستند. گام بعدی ایجاد پهپادها، گردهافشانی مستقل است که بدون دستور مداوم از اپراتورها کار خواهد کرد و بر سلامت محصول نظارت خواهد داشت.
۷) بهبود نظارت و اداره مزارع
با بهرهگیری از پهپادها، کشاورزان میتوانند به شکل بهبودیافتهای بر مزارع خود نظارت داشته باشند. این دستگاهها قابلیت پرواز در ارتفاعات مختلف را دارند و تصاویر را با دقت بالا از مزارع ارائه میدهند. این اطلاعات به کشاورزان این امکان را میدهد تا بهصورت دقیقتر، مناطقی را که نیاز به آبیاری یا توجه ویژه دارند، تشخیص دهند. علاوه بر این، پس از طوفان، صاحبان مشاغل کشاورزی میتوانند از هواپیماهای بدون سرنشین برای ارزیابی خسارت باد، آتشسوزی یا تگرگ استفاده کنند و از ایمنی کارگران محافظت کنند و در نهایت به تسریع روند کار کمک خواهد شد.
۸) مدیریت بهینه آب
با استفاده از تصاویر ارائه شده توسط پهپادها، کشاورزان میتوانند به بهترین شکل ممکن از آب استفاده کنند. این دستگاهها قادر به تشخیص نقاط ضعف در آبیاری هستند و کشاورزان را قادر میسازند تا مقدار آب مصرفی را بهینهسازی کنند. پهپادها با نظارت دقیق بر سیستمهای آبیاری، به کشاورزان این امکان را میدهند تا عملکرد سیستمهای خود را بهبود بخشند. از این طریق، میزان مصرف آب کاهش مییابد و بهرهوری در مصرف آب افزایش خواهد یافت.
چگونگی استفاده از پهپاد کشاورزی
برنامهریزی مناسب
برای بهرهوری بیشتر، ابتدا باید یک برنامهریزی دقیق برای استفاده از پهپادها در کشاورزی داشته باشیم. این برنامه باید شامل زمانبندی مناسب برای هر فعالیت، مسیرهای پرواز بهینه و استفاده از حسگرهای مناسب باشد.
آموزش کشاورزان
کشاورزان باید آموزشهای لازم را در زمینه استفاده از پهپادها دریافت کنند. آشنایی با نحوه عملکرد دستگاه، تفسیر دقیق اطلاعات بهدستآمده و اقدامات لازم بر اساس آن، از اهمیت بالایی برخوردار است.
پشتیبانی فنی
برای بهرهوری بیشتر، لازم است تا یک تیم فنی متخصص در زمینه نگهداری و تعمیر پهپادها تشکیل شود. این تیم میتواند بهسرعت به هر گونه مشکل فنی پاسخ دهد و از عملکرد بهینه دستگاهها اطمینان حاصل کند.
تیم متخصصان فارس روبویار برای این پشتیبانی در کنار شما هستند. در صورت نیاز به خدمات و ارتباط با ما کلیک کنید.
انواع پهپاد
انواع مختلفی از پهپادها در بازار وجود دارند و پهپادهای مجهز به روتور، رایجترین پهپادهای کشاورزی هستند. این پهپادها شامل هواپیماهای تک روتور با یک مجموعه روتور چرخان مانند یک هلیکوپتر معمولی هستند یا دارای چندین روتور روی یک پهپاد خواهند بود که گاهی اوقات کوادکوپتر یا کوادروتور نامیده میشوند. اندازه پهپادها نیز متفاوت است. پهپادهای کوچکتر که برای عکاسی یا استفاده شخصی استفاده میشوند، بسیار سبکتر هستند، درحالیکه پهپادهای بزرگتر و قدرتمندتر انتخاب خوبی برای کشاورزی خواهند بود.
پیشنهاد مطالعه: پهپاد چیست؟ بررسی کاربردها و انواع پهپادها
چالشها و راهکارهای استفاده از پهپاد کشاورزی
استفاده از پهپادها در برخی مناطق ممکن است با مسائل قانونی مواجه شود. برای حل این مشکلات، لازم است تا با مقامات محلی همکاری کرده و مجوزهای لازم را به دست آورید. در نتیجه در ایران، پرواز با پهپاد مستلزم دریافت گواهی و مجوز است. نوع گواهینامه موردنیاز بر اساس نحوه استفاده از پهپاد، مکان پرواز آن و سایر عوامل مختلف خواهد بود. صرفنظر از مجوزهای موردنیاز، ضروری است که همه اپراتورهای پهپاد، قوانین را بدانند و از آنها پیروی کنند، پهپادهای خود را در ارتفاع ایمن به پرواز درآورند و مراقب باشند تا از همه موانع احتمالی در مسیر پرواز جلوگیری کنند. از سوی دیگر حفاظت از دادههای حاصل از پهپادها بسیار حائز اهمیت است.
سخن پایانی
استفاده از پهپادها در کشاورزی یک چرخه پیشرفته را به حرکت در میآورد. این فناوری نهتنها به بهبود بهرهوری و افزایش سودآوری کشاورزان کمک میکند؛ بلکه به حفظ محیطزیست نیز منجر خواهد شد. در نتیجه با اجرای مراحل بهینه و مدیریت صحیح، میتوان از این فناوری برای بهبود کشاورزی بهرهمند شد.
منابع: